Chlebová pec U Grobiana

Chlebová pec U Grobiana

Na Kaninském rozcestí, jen kousíček od vsi Kokořín, leží historická hospoda U Grobiana. Její specialitou je tradiční zděná pec na chleba, kde se také každý pátek domácí grobiánský chléb peče a zákazníci si jej mohou objednat.

Pohostinské služby zde fungují už více než 100 let, kdy stavení koupil Podkováňský pivovar. Název získal podnik podle hostinského Škuby, který zřejmě úplně neovládal útlocitný styl komunikace, stál ale u rozkvětu této trampské a turistické občerstvovny. Budova je pěkně opravená a obklopuje ji spousta prostoru pro děti, kola i pejsky.

Vyhlášený chléb se peče v jeskynní peci s klenbou stavěnou starodávnou tradiční technologií. Je  složená z důmyslně poskládaných keramických trychtýřků, které pomáhají vytvořit optimální podmínky pro pečení. 

Hospůdka poskytuje občerstvení vyčerpaným turistům a cyklistům, nabízí také ubytování a svatební hostiny, probíhají tady koncerty a různé akce.