Zajímavá místa v regionu

Chráněná krajinná oblast Kokořínsko – Máchův kraj je plná atraktivních turistických cílů. Seznamte se s nejzajímavějšími z nich. Z tohoto rozcestníku se dostanete k informacím o vybraných přírodních i kulturních památkách a zjistíte, co byste u nás rozhodně neměli minout.

Kokořínské pokličky

Skupinu jedinečných skalních útvarů, které jsou tak známým symbolem Kokořínska, že je má CHKO dokonce ve znaku, můžete obdivovat na území Kokořínského dolu u Vojtěchova, nepříliš daleko od Mšena.

Muzeum Mělník

Regionální muzeum Mělník sídlí na náměstí Míru č. p. 54 v objektu bývalého kapucínského kláštera, který ještě předtím býval měšťanským domem. Poskytne útočiště poutníkům za deštivého počasí, ale také odhalí spoustu úžasných informací o regionu, jeho přírodě, historii a antropologii.

Hrad Bezděz

Jeden z nejznámějších českých hradů se vypíná na stejnojmenném kopci nedaleko od Doks a dohlíží ze své výše na krajinu plnou bažin, rašelinišť a rybníků v čele s nejznámějším Máchovým jezerem. Zdi, mezi nimiž kráčely dějiny, jsou dnes zříceninou, to jim ale neubírá na velkoleposti.

Přírodní koupaliště Harasov

Areál s přírodním koupáním v rybníce se nachází jen co by kamenem dohodil od Kokořína, v krásné přírodě Kokořínského dolu. V chladné, ale čisté vodě rybníka vybudovaného na říčce Pšovce se daří jak plavcům, tak i vodním rostlinám a vodním plžům.

Máchovo jezero

Jedna z nejznámějších rekreačních oblastí leží v novější části CHKO – Máchově kraji. S rozlohou 284 ha je tento rybník největší vodní plochou Libereckého kraje a osmou největší v Česku. Nabízí koupání, vodní atrakce a možnost relaxace pro celou rodinu, ale je to také útočiště pro ptáky a další živočichy.

Farma Laka

Koňská farma a jízdárna Laka leží na samotě v jižní části CHKO Kokořínsko, asi 5 km od Mšena, obklopená nádhernou přírodou vábící k procházkám a projížďkám na koních.

Zoopark Zelčín

Jihozápadně od Mělníka se nachází Zelčín, největší kontaktní zoopark v Čechách. Zaměřený je převážně na domácí zvířata, takže při procházce velkými výběhy budete mít doslova na dosah ruky kozy, ovce, lamy, drůbež nebo poníky, které si můžete pohladit nebo nakrmit.

Hrad Houska

Pokud máte pro strach uděláno, pojďte si prohlédnout hrad, kde se podle pověsti nachází brána do samotného pekla. Hrad Houska najdete ve východní části CHKO Kokořínsko a od roku 1999 je přístupný veřejnosti.

žádné další články